Invata sa fii simplu

Importanta educatiei prin joc si joaca

util 866
copii

Copilaria este o perioada deosebit de sensibila pentru dezvoltarea copiilor si o mare manifestare a personalitatii este jocul, care provine dintr-o nevoie interioara.

Jocul ii ofera copilului incredere in posibilitatile sale, capacitatea de a constientiza realitatea care il inconjoara si il pune in situatia de a o schimba asa cum doreste, creand dorinte imposibile, compensand frustrarile, descarcand anxietatile si eliberandu-se de anxietati. In ajutor, vin acele jucarii educative, extrem de interesante si apreciate de parinti si copii, dar si de cei care se ocupa de educatie (profesori, tutori, educatori). 

Activitatea ludica initiaza copilul la cunoasterea a ceea ce se intampla in jurul sau si stimuleaza dezvoltarea functiilor cognitive. Jocul copilul adapteaza situatiile la scopurile sale, analizeaza caracteristicile sale si stabileste relatiile dintre diverse elemente ale realitatii. Ideea introducerii jocului in domeniul educational revine la Rousseau. Inaintea lui, scoala era conceputa doar pentru o munca serioasa si disciplinata, unde elevul trebuia sa memoreze anumite notiuni si sa dobandeasca anumite comportamente, intr-un climat de severitate, ascultare si detasare, obtinut chiar cu pretul pedepsei fizice.

Acum insa lucrurile stau sau tind sa stea diferit. Aceste jucarii educative initiaza activitati mentale complexe si promoveaza dezvoltarea functiilor simbolice, imbogateste imaginatia, stimuleaza creativitatea si gandirea divergenta, dezvolta sinteza intelectuala si permit copilului sa-si realizeze integrarea in mediu. In primii doi ani de viata, principalele forme de joc se manifesta in bucuria de a cuceri mediul inconjurator, in posibilitatea de a le descoperi caracteristicile si de a le folosi pentru a-si satisface propriile nevoi: copilul lasa un obiect sa cada continuu pentru bucuria de a percepe zgomotul, repeta continuu sunetele sau cuvintele rostite de altii.

De la varsta de doi ani, el descopera si judeca propriul sau mediu de viata prin jocurile sale de fantezie. Aceste jucarii educative pentru copii si activitatile ce reies din el il ajuta pe copil sa infrunte lumea adulta, fara sa fie prada prejudecatilor, sa depaseasca temerile si angoasele necunoscutului. Jocul capata astfel o valoare cathartica, contribuind la organizarea vietii emotionale si afective. In jocul sau copilul nu reproduce realitatea asa cum o percepe, ci ii confera caracteristici personale. Jocul este necesar pentru a creste, a socializa si a invata. De aceea, trebuie acordata mare atentie in alegerea jocurilor. Pentru a alege jocuri si jucarii educative ce vor stimula creativitatea si imaginatia copiilor, intrati pe site-ul artofplay.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2018-2022

Tutorialusor.ro