Afacere cu produse hand-made
Obţinerea unui obiect handmade necesită, în primul rând, munca de creaţie pentru plăsmuirea unei idei originale. La aceasta se adaugă strădania de a găsi şi a alege materialele potrivite, urmate de realizarea propriu-zisă şi toate acestea cer timp, energie, imaginaţie şi pasiune. Apoi, o idee sau un concept deosebit nu sunt suficiente pentru a convinge un potential cumpărător. Trebuie să apăsaţi pedala de marketing şi să rămâneţi cu piciorul pe ea atâta timp cât vreţi să vindeţi ceea ce produceţi. Dar dacă aveţi o chemare pentru realizarea de obiecte handmade, acum este momentul.
Trendul handmade este mai puternic decât oricând. Fie că vă doriţi un obiect realizat exact pe gustul dumneavoastră fie că vreţi să-i bucuraţi pe ceilalţi, conceptul handmade înseamnă o activitate plăcută, relaxantă şi liniştitoare, un „loc” în care vă puteţi retrage şi exprima în voie. Mai presus de toate, puteţi câştiga bani făcând ceva care să vă placă şi azi, şi mâine, şi peste un an sau zece, având o libertate de creaţie nelimitată. Creaţiile dumneavoastră trebuie însă să fie pe gusturile clienţilor şi accesibile grupului-ţintă căruia vă adresaţi. Dacă realizaţi obiecte de fiecare zi pentru tineri, atunci acestea trebuie să aibă preţuri potrivite buzunarului lor. Dacă, spre exemplu, creaţi bijuterii pentru anumite evenimente,
din materiale speciale, mai scumpe, aceasta se va reflecta în preţul produsului final.
Sunteţi siguri că de la gablonzuri nu treceţi şi la confecţionarea de bijuterii sau a altor accesorii? Sau de la mărţişoare, felicitări şi tablouri handmade până la alte lucruri meşteşugite cum ar fi păpuşile. De ce să nu aveţi toate ideile în acelaşi loc? De fapt, o mare parte, pentru că idei sunt multe şi apar mereu altele. Desigur, oricine are simţ artistic înnăscut poate să înveţe să facă accesorii handmade.
În afară de designerii deja consacraţi, pe acest segment activează şi persoane care nu au studii specifice, dar au talent şi au reuşit să găsească nişa potrivită. Accesoriile lucrate manual au apărut din nevoia de unicitate şi originalitate, ca urmare a suprapopulării pieţei cu diverse produse de serie. Genţile colorate sau bijuteriile elegante constituie accesoriul potrivit pentru orice ţinută, precum şi un cadou care dovedeşte bun-gust şi imaginaţie. De la un hobby relaxant la o afacere profitabilă nu este decât un pas. Orice domnişoară porneşte la identificarea unui stil care să-i definească personalitatea, orice doamnă este în căutarea unui accesoriu elegant care să-i completeze ţinuta, orice domn este la un moment dat în postura de a cumpăra un cadou care să impresioneze. Soluţia o reprezintă obiectele lucrate manual.
O afacere handmade poate începe din prea mult talent şi lipsă de bani. Dorinţa de a economisi te obligă practic să inventezi şi să creezi „soluţii” pentru a fi în pas cu moda. Atunci, făcând o socoteală simplă: e clar că preţul oricărui produs este compus în cea mai mare parte din mâna de lucru. Şi atunci, cumpărând materiale de lucru şi folosindu-ţi imaginaţia pentru a crea obiectele de care ai nevoie poţi descoperi că nu costă atât de mult să fii la modă. Ba mai mult, cei talentaţi pot ajunge să-şi vândă produsele şi să-şi creeze o miniafacere.
Deseori, o afacere cu produse handmade începe prin a crea accesorii pentru propriile ţinute. Acestea sunt admirate de colegele de la muncă, de colegii de facultate care încep să vă roage să le faceţi şi lor nişte cercei, sau mărgele, sau o gentuţă care să se asorteze cu pantofii. Ba mai mult, încep să vă ofere şi bani cât să acoperela început materialele folosite. Tot ei vă dau ideea să prezentaţi produsele măcar pe un blog, oricum nu vă costă nimic să-l faceţi. Atunci când aveţi deja un public fidelizat, clienţii care vă vizitează blogul zilnic, ba mai mult, recomandă produsele dumneavoastră, începe adevărata afacere.
Presupunem aici că sunteţi o persoană talentată şi cu imaginaţie care a creat deja primele sale produse handmade pentru cei ai casei şi prieteni. Feedback-ul a fost pozitiv şi acest lucru v-a încurajat. Iată paşii pe care-i aveţi de parcurs mai departe.
1. Primul pas, înainte de a crea alte produse handmade şi a le scoate în lume, este să cercetaţi bine piaţa. Aflaţi ce se poartă sau ce se cere, ce oferă alţi artizani sau designeri şi la ce preţuri. Începeţi cu cercetarea pe Internet şi continuaţi cu târgurile de profil sau expoziţiile.
2. În paralel perfecţionaţi-vă tehnicile de lucru. O puteţi face în multe moduri. Comandaţi cărţi de profil, urmaţi un curs sau participaţi la un atelier de creaţie, faceţi schimb de experienţă cu alţi creatori în domeniu. Una dintre modalităţile de a lua legătura cu alţi creatori o reprezintă forumurile de discuţii deschise pe site-urile dedicate curentului handmade.
3. Promovaţi produsele dumneavoastră apoi într-un cerc mai larg. Un astfel de pas poate fi participarea la un târg. Aici puteţi vedea cum sunt percepute creaţiile dumneavoastră. De asemenea, puteţi discuta cu fiecare persoană şi afla informaţii despre preferințele, dorinţele sau necesităţile clienţilor. Veţi fi cu siguranţă surprinşi de câte idei aţi putea descoperi. Tot în acest mod puteţi descoperi cărui segment vă puteţi orienta în continuare: tineri, femei, bărbaţi, firme, turişti străini etc.
4. Nu uitaţi de latura juridică! Pentru a desfăşura o astfel de activitate nu este obligatorie o pregătire de specialitate. Ca urmare, puteţi funcţiona în oricare dintre formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială şi chiar S.R.L. dacă vă gândiţi să faceţi şi angajări.
Codurile CAEN de care puteţi avea nevoie, în funcţie de activităţile alese, sunt următoarele:
1723 – Fabricarea articolelor de papetărie;
1729 – Fabricarea altor articole din hârtie şi carton;
1813 – Servicii pregătitoare pentru pretipărire;
1814 – Legătorie şi servicii conexe;
3213 – Fabricarea imitaţiilor de bijuterii şi articolelor similare;
3299 – Fabricarea altor produse manufacturiere;
4791 – Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet;
4799 – Comerţ cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioşcurilor şi pieţelor.
Dacă doriţi să colaboraţi cu diverse magazine, în regim de consignaţie, nici nu este nevoie să aveţi o încadrare juridică. Puteţi plăti un impozit pe venit ca la orice venit normal. În acest caz există însă şi inconveniente. Unul dintre ele este acela că unele magazine percep comisioane de 100%, ceea ce nu este convenabil pentru creator deoarece preţul devine mult prea mare. Astfel, există riscul ca produsele să se vândă foarte greu sau să fiţi forţat dumneavoastră să reduceţi preţul pentru a fi totuşi accesibil.
5. Urmărirea concurenţei şi a evoluţiei pieţei. Este foarte important să urmăriţi în permanenţă aceste două elemente pentru a şti ce aveţi de făcut.
6. Înfiinţaţi un site sau un blog pentru prezentarea şi vânzarea produselor. Fotografiile produselor au şi ele un rol important în determinarea vânzărilor. Ocupaţi-vă permanent de actualizarea site-ului prin expunerea obiectelor lucrate. Pentru a atrage, adăugaţi şi o mică povestioară legată de naşterea obiectelor.
7. Decideţi care va fi timpul pe care îl puteţi aloca activităţii handmade cu tot ce presupune ea. Pentru aceasta luaţi în calcul timpul care vă este necesar pornind de la realizarea produselor până la menţinerea fidelă a clienţilor. Aveţi nevoie de timp pentru a vă informa, pentru a participa la unele târguri, pentru a menţine relaţia cu clienţii pe site sau telefonic şi pentru livrările de produse. Toate acestea se pot realiza cu greu dacă mai aveţi o slujbă şi nu beneficiaţi de niciun ajutor.
8. Respectarea legilor care privesc afacerea dumneavoastră. O.M.F.P. nr. 1.847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care îşi desfăşoară activitatea individual, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003.
Căile prin care puteţi vinde un produs handmade sunt de asemenea multiple. Ideal ar fi să nu aveţi un intermediar, să fiţi chiar dumneavoastră cel care discută cu posibilii clienţi. Cel mai important pas este alcătuirea unui portofoliu de clienţi, cu ajutorul prietenilor sau al reclamei accesibile. Comenzile personalizate joacă un rol important în vânzare. Unele persoane doresc să facă un anumit cadou cuiva drag şi apelează la spiritul dumneavoastră de creativitate.
O variantă de vânzare este prin intermediul unor magazine specializate pe produse handmade. În parallel vă puteţi deschide magazine virtuale în cadrul unor site-uri specializate precum www.breslo.ro. De asemenea, există posibilitatea să vă construiţi propriul site sau blog unde să vă postaţi creaţiile. Şi, în fine, sunt ocaziile în care aţi putea merge cu panoul sau măsuţa la diverse târguri şi prezentări, nu este nicio ruşine în asta.